BÜDOTEK, 1 Ekim’de kapılarını açtı | kobi-efor.com.tr


Dudullu Organize Sanayi Bölgesi (Dudullu OSB) içerisinde bir teknopark oluşturma fikri ilk kez 2014 yılında gündeme geldi.

Dudullu Organize Sanayi Bölgesi ile Boğaziçi Üniversitesi’nin yöneticileri bir prensip anlaşmasına vararak teknopark projesini başlattı. Daha sonra başvuru dosyası oluşturarak Bakanlığa sunuldu. 2018 yılının Mart ayında Resmi Gazete’de yayınlanarak Dudullu OSB Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin resmi kuruluşu gerçekleşmiş oldu. Bu süre içerisinde daha önce başlatılmış inşaat, teknopark olmaya uygun şekilde yapılmaya devam etti. 2018 yılının Ekim ayında da teknoloji geliştirme bölgesinin yönetici şirketi olan Dudullu OSB Boğaziçi Üniversitesi Teknopark A.Ş.’nin (BÜDOTEK) kuruluşu gerçekleşti.

BÜDOTEK, yaklaşık 1 yıllık süre içerisinde iş süreçlerini ve personel yapılanmasını tamamlarken diğer yandan da bölgede yer almak isteyen şirketleri kabul etti. Başvuru, kabul ve değerlendirme süreçlerinin gerçekleşmesiyle yüzde 75 doluluk oranına ulaşan BÜDOTEK, 1 Ekim 2019 itibariyle kapılarını açarak faaliyetlerine başladı. BÜDOTEK Yönetim Kurulu’nun sekiz üyesinden dördü Dudullu OSB tarafından, dördü de Boğaziçi Üniversitesi tarafından belirleniyor. BÜDOTEK Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Mehmed Özkan, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Önay, Genel Müdür ise Bülent Üner oldu. BÜDOTEK; firma ve girişimcilerin Ar-Ge çalışmalarını sürdürebilecekleri, üniversitedeki bilgi birikiminin sanayi ile buluşarak katmadeğeri yüksek teknolojik ürünlere dönüşmesini sağlayacak bir ekosistem oluşturmayı hedefliyor.

BÜDOTEK Genel Müdürü Bülent Üner, BÜDOTEK’in kuruluş hedefini şöyle anlatıyor: “BÜDOTEK; Boğaziçi Üniversitesi’nin araştırma yeteneği ve bilgi birikiminden, Dudullu OSB içindeki şirketlerin üretim ve Ar-Ge kapasitesinden de faydalanarak, ileri teknolojiye dayalı katmadeğeri yüksek ürün ve hizmetleri rekabetçi koşullarda sunan, birbirleriyle etkileşerek yüksek teknoloji üreten girişimcilerin ve şirketlerin yer aldığı, dünyanın önde gelen teknoparklarından birisi olma vizyonuyla kuruldu.” Ar-Ge binasında ön kuluçka ve kuluçka merkezi ile laboratuvarlar da var Dudullu OSB Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi; 23 bin metrekare alan üzerine kuruldu. Ar-Ge binası ve sosyal tesis binaları olmak üzere iki ana bölümden oluşuyor. Toplam kapalı alanı 16 bin metrekare olan Ar-Ge binasının içinde teknopark girişimcilerinin kullanacağı ofisler, ön kuluçka ve kuluçka merkezi, ıslak zeminli laboratuvarlar, toplantı ve seminer salonları, yemekhane, kafeterya ve istirahat alanları bulunuyor. BÜDOTEK, sosyal tesisleri ve ulaşım avantajlarıyla da öne çıkıyor Teknoparkın sosyal tesisler binasında ise kapalı yüzme havuzu, kapalı basketbol sahası, spor salonları, restoran, kafeterya, kuaför, market ve kuru temizleme gibi birimler teknopark girişimcilerinin kullanımına açık. Ayrıca söz konusu olanaklara ek olarak; açık otopark, kapalı otopark ve metro ağlarına ring servis hizmeti de teknopark çalışanlarının yararlanabileceği imkanlar arasında yer alıyor. Teknoloji transfer hizmetlerinde Boğaziçi Üniversitesi TTO ile işbirliği Bülent Üner, BÜDOTEK’te yer alacak girişimcilere teknoloji transfer hizmetlerinin Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ile işbirliği ile verileceğini açıklıyor. Üner, “Bu sayede girişimcilerimizin üniversitenin TTO birikiminden ve oluşturmuş olduğu işbirliği ağlarından yararlanması mümkün olacaktır” diye konuşuyor. OSB’nin köklü sanayi geçmişi, lider üniversitenin akademik gücüyle buluşuyor BÜDOTEK, Dudullu Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yer alan köklü ve başarılı sanayi firmaları ile Boğaziçi Üniversitesi’nin ileri teknoloji çalışmaları olan güçlü akademisyenlerinin aynı paydada yer aldığı bir kurum olarak farklılaşıyor. Kurumun bir diğer artısını ise nitelikli insan kaynakları oluşturuyor. Bülent Üner, “BÜDOTEK ekibi; daha önce teknoloji transferi, girişimcilik ve kuluçka merkezi yönetimleri konusunda tecrübe ve donanıma sahiptir.

BÜDOTEK kendisini bir köprü olarak konumlandırmış ‘bilimi çözüme bağlama (connecting science to solutions)’ sözünü motto edinmiştir” diye konuşuyor. BÜDOTEK, İstanbul’un en büyük ve en modern organize sanayi bölgelerinden Dudullu OSB’deki sanayicilere, küçük ölçekli atölyelere ve malzeme temin kaynağına yakınlığı ile ön plana çıkıyor. Ayrıca Türkiye’nin lider araştırma üniversitelerinden biri olan Boğaziçi Üniversitesi’nin akademisyenleri, öğrencileri ve mezunlarına erişim imkanı, üniversitenin laboratuvar alt yapısından yararlanma olanağı, Boğaziçi Üniversitesi’nin ulusal ve uluslararası projelerde yer alma deneyimi, bilgi birikimi ve teknoloji geliştirme kapasitesinden yararlanma fırsatı BÜDOTEK’in girişimcilere sunduğu imkanlar arasında yer alıyor. Taleplerin şimdiden çok yüksek olduğunu hatırlatan Bülent Üner, “İleri teknolojiye dayalı katmadeğerli yüksek ürün ve hizmetleri rekabetçi koşullarda sunan bireysel ve kurumsal girişimciler BÜDOTEK’te yerini almıştır ve almaya devam edecektir” açıklamasını yapıyor.

BÜDOTEK karma nitelikte hizmet verecek BÜDOTEK, sektörel tek bir odak noktası belirlemeden, 11. Kalkınma Planı’nda da adı geçen pek çok sektöre odaklanıyor. Bunlar arasında; kimya, tıbbi cihaz, robotik, elektrik-elektronik, otonom cihazlar, nano teknolojiler, savunma sanayi, makine ve tarım sektörü yer alıyor. BÜDOTEK Yönetimi; sözkonusu sektörlerde faaliyet gösteren girişimci firma sayısının artırılmasını, mevcut firmaların ulusal ve uluslararası pazarda rekabet edebilmesini hedefliyor. Farklı sektörlerdeki şirketlerin laboratuvar ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla ıslak zeminli laboratuvarlar inşa edildiğinin bilgisini paylaşan Üner, BÜDOTEK şirketlerinin ulusal ve uluslararası rekabet gücünün artırılması için yürütmeyi planladıkları çalışmaları şöyle özetliyor: “

• Şirketlerimizin ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilir hale gelmesi için gerekli eğitim ve seminerlerin verilmesi planlanmaktadır.
• Ayrıca ulusal/uluslararası tanışma toplantıları, proje pazarı ve konferanslar düzenlenerek paydaş ağlarının ve iş birlikteliklerinin artırılması hedeflenmektedir.

• Boğaziçi Üniversitesi ve Dudullu Organize Sanayi Bölgesi, İSTKA’nın (İstanbul Kalkınma Ajansı) da desteğini alarak sanayi şirketlerinin dijital dönüşüm potansiyelini belirlemek üzere bir proje başlatmışlardır.

BÜDOTEK bu projenin paydaşlarından biridir ve proje çıktıları doğrultusunda BÜDOTEK bünyesinde bir dijital dönüşüm laboratuvarı/model fabrika kurulması planlanmıştır.”

Yorum Başlığı Yok

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir